GK önskar alla medlemmar en solig Första maj!

Traditionsenligt hissas GK-flaggan som symbol för säsongöppningen och i år sker detta igen på distans via följande länk:

Gå till flagghissningen

Kommodorens vårhälsning 2021:

Bästa GK:are!

Vädret har varit kallt och ruskigt men nu är vårsolen äntligen här och vi står igen inför vår traditionella flagghissning och säsongsöppning. Jag och hela styrelsen hade hoppats på att kunna välkomna våren och seglingssäsongen samt höja en skål tillsammans med er medlemmar i Skräbböle hamnen, men för andra året i rad måste vi tyvärr fira på distans på grund av det rådande coronaläget.

Som ny kommodor har jag ett utmanande år bakom mig. Det har varit mycket intressant att ta del av klubbens verksamhet men också mycket nytt att lära sig och ta ställning till, dessutom har coronaviruset inte gjort denna uppgift lättare precis. Vi i styrelsen har fått tänka om på många punkter, då vi pga. viruset inte haft möjlighet till att hålla oss inom klubbens normala verksamhetsram och tyvärr var vi tvungna att inhibera eller flytta på en stor del av fjolårets verksamhet och evenemang. Lyckligtvis var smittofallen färre under sommaren och hösten så ur de enskilda båtlagens synvinkel kunde båtsäsongen ändå genomföras någorlunda normalt och det blev trots allt en fin sommar.

Nu denna vårvinter har vi igen haft undantagsförhållanden och årsmötet kunde inte hållas som normalt i mars. Vi kommer att hålla det så snabbt begränsningarna för sammankomster lättar, möjligtvis redan i slutet av maj. Sjösättningarna och sysslorna med båtarna har lyckligtvis kommit igång t.o.m. fortare än normalt. Vissa specialarrangemang och regler är vi ännu tvungna att ha i våra hamnar men som det ser ut nu kan vi ändå starta upp nästan all vår verksamhet med beaktande av THL:s och AVI:s rekommendationer.

Denna sommar är det hemester som gäller och sommaren förutspås bli livlig i såväl gäst- och naturhamnar. Detta till följd av att vi inte ännu kommer att kunna resa utomlands som normalt och många då i stället ger sig ut i skärgården. Det här syns också bra i fritidsbåtsförsäljningen, som under fjolårets hemester slog nya rekord. Jag hoppas att det kommer att leda till ett ökat och bestående intresse för båtsport och att vi från klubbens sida kan uppfylla vår uppgift att hjälpa er medlemmar, befrämja båtsporten och stärka gemenskapen bland oss. Här spelar Porthamnen en stor roll och jag önskar att den är välbesökt av både gamla och nya medlemmar fr.o.m. att säsongen ute på Jermo kör igång nästa veckas lördag. Tillika hoppas jag att alla som rör sig där ute och överlag till sjöss tar hänsyn till varandra och respekterar naturen.

I och med livligare nöjesbåttrafik vill jag här ännu poängtera säkerheten till sjöss. Vi ska inte bara lita på den elektroniska navigeringsutrustningen utan också försäkra oss om att vi kan navigera i alla förhållanden också med de traditionella metoderna, så som sjökort, kompass, uppmärksamhet och gott sjömanskap.

Att göra den traditionella spådomen av sommarens väderförhållande var ganska enkelt detta år. Jag hittade ett färskt uttalande av en meteorolog på Foreca, som säger att "Medeltemperaturen under maj- till julimånad kommer att vara som tidigare. Medeltemperatursnivån hålls endera så att hela periodens dygnstemperaturer är nära medeltalet, eller så att antalet betydligt kallare eller varmare perioder är ungefär lika många till antalet. Under dessa tre månader kan det således rymmas flera veckors värmebölja, svala perioder, högtryck, lågtryck, regn eller sol." Jag kan bara konstatera att med den här (in)exaktheten så låter det ju rätt så tillförlitligt :D

Med dessa ord vill jag höja en skål för den kommande seglingssäsongen och önska er alla en angenäm sommar och njutbara seglatser. Samtidigt hoppas jag verkligen på att kunna inviga säsongen tillsammans traditionsenligt i Skräbböle hamnen nästa Valborg.

Ha en trygg distanserad men glad 1. maj!

Putte Flinckman

Kommodor, Gullkrona Kryssarklubb r.f.